Τουριστικός Οδηγός

Εκκλησίες

πίσω στις κατηγορίες
Εκκλησίες
Βρίσκεται στα δυτικά του Αυγόρου σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από το κέντρο του χωριού. Πρόκειται για μονόκλιτη εκκλησία με έντονη γοτθική επίδραση και πολύπλευρο τρούλο. Είναι πιθανό μέρος του εξωκλησιού να γκρεμίστηκε αφού υπάρχουν προεξοχές που μοιάζουν με συνέχεια του ναού. Σύμφωνα με τον μελετητή Τζέφρυ είναι κτίσμα του 16ου αιώνα. Ακριβώς απέναντι από την κύρια είσοδο υπάρχει μια τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου. Στο μεθόριο ουρανού και γης, δηλαδή θόλου και εδάφους υπάρχει η τοιχογραφία της Πλατυτέρας.Σχετικά με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Τερατσιώτη υπάρχουν διάφορες παραδόσεις, μια από αυτές θέλει ένα καλόγερο να μελετά την Αγία Γραφή στη περιοχή που σήμερα είναι κτισμένο το εξωκλήσι. Ο διάβολος όμως τον έτρεχε από πίσω και τον ενοχλούσε. Ο καλόγηρος τότε τον έπεισε να …

Εκκλησίες
Βρίσκεται κοντά στο κέντρο του χωριού, με αρχιτεκτονική τρίκλιτης εκκλησίας με έναν τρούλο στο μεσαίο κλίτος, η οποία στα ανατολικά καταλήγει σε τρεις αψίδες ημικυκλικές. Είναι κτίσμα των τελών του 19ου αιώνα, πλήρως αγιογραφημένη με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο.Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο χώρο της εκκλησίας ήταν παλιά κτισμένο ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα, το οποίο για άγνωστους λόγους κατεδαφιστικέ. Παρόλα αυτά η εκκλησία που κτίστηκε αφιερώθηκε στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με την παράδοση προκάλεσε την δυσαρέσκεια των Αγίων και έτσι το 1990 κτίστηκε στο προαύλιο της εκκλησίας ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα.

Εκκλησίες
Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού σε απόσταση περίπου 100 μέτρα από τον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Είναι εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών. Κτίστηκε το 1953 σε τεμάχιο που παραχώρησε ο Παπά Περικλής και με εισφορές από κάτοικους Παλαιοημερολογίτες της Κοινότητας.

Χάρτης