Ομιλία τελετής εγκαινίων της Λεωφόρου Καρύων (ΦΑΣΗ Β’1) στις 22.01.2018

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018, 12:49

Σεβαστό ιερατείο,

Έντιμε Υπουργέ Μεταφορών Μάριε Δημητριάδη,

Αξιότιμοι βουλευτές,

Εκπρόσωπε Έπαρχου Αμμοχώστου κ. Νίκο Φασαρία,

Εκπρόσωποι Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς,

Βοηθέ Διευθυντή Αστυνομίας Δεκέλειας,

Εκπρόσωποι Πολεοδομίας και Δημοσίων Έργων,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι.

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την ολοκλήρωση των έργων της πρώτης φάσης για αναδιαμόρφωση της λεωφόρου Καρύων, παραδίδουμε σήμερα και επίσημα στην κυκλοφορία οχημάτων για κατοίκους και επισκέπτες της κοινότητας Αυγόρου, το τμήμα του αυτοκινητόδρομου που περιελάμβανε η δεύτερη φάση του μεγαλεπήβολου έργου.

Ένα έργο ανάπτυξης και προόδου που προσδίδει νέα δυναμική στην κοινωνική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα του χωριού, αναβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας για οδηγούς και πεζούς και μετατρέπει το Αυγόρου σε μία σύγχρονη και ευρωπαϊκή κοινότητα.

Μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, πέτυχαν την ολοκλήρωση του έργου με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, στον συντομότερο δυνατό χρόνο και με την υψηλότερη ποιότητα στον σχεδιασμό, την εκτέλεση και την επίβλεψη.

Απ’ άκρη σ΄ άκρη η κοινότητα Αυγόρου αλλάζει σταδιακά «πρόσωπο» και καταλαμβάνει την θέση που της αρμόζει ανάμεσα στα υπόλοιπα Κοκκινοχώρια και αφήνει οριστικά στο παρελθόν τον τίτλο του «φτωχού συγγενή» της επαρχίας Αμμοχώστου. Με έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και εκσυγχρονίζουν τις υφιστάμενες υποδομές, με σημαντικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στο να δώσουν ίσες ευκαιρίες στα παιδιά της κοινότητας με τα παιδιά της υπόλοιπης Κύπρου, με καθοριστικές αποφάσεις που διαμορφώνουν το αύριο του Αυγόρου και θέτουν γερά θεμέλια για τις μελλοντικές γενιές.

Συνολικά τριάντα-επτά έργα υποδομής ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη απο την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας αρχής τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έθεσε συλλογικά, ενιαία και μακριά απο μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, το δημόσιο συμφέρον, την εξυπηρέτηση των πολιτών και το καλό του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Μετά απο αρκετά χρόνια στασιμότητας, υψώσαμε φωνή διεκδίκησης που ακούστηκε στα κέντρα λήψης αποφάσεων και πετύχαμε μέχρι στιγμής τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την αναβάθμιση των εκπαιδευτηρίων μας, τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο κατάλογος των έργων μακρύς και αντικατοπτρίζει την βούληση της εκτελεστικής εξουσίας να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων του Αυγόρου και να κατανείμει με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο τα κονδύλια που αντιστοιχούν στον τομέα της ανάπτυξης.

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζεται οι ανάγκες και οι απαιτήσεις σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη κοινωνία και σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινότητα, δεν περιορίζονται και δεν σταματούν. Ενώπιον της κυβέρνησης έχουμε θέσει απο καιρό αιτήματα, εισηγήσεις και προτάσεις που αφορούν στο Αυγόρου και είμαστε βέβαιοι οτι θα τα εξετάσετε με τη δέουσα φροντίδα και σοβαρότητα.

Προτάσεις για στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομεά και ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας, που θα φέρουν νέα πνοή στον τόπο μας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Έντιμο Υπουργό Μεταφορών, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Πολεοδομίας, την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, τους τεχνοκράτες και συμβούλους της κυβέρνησης για την έμπρακτη και σημαντική συνδρομή στην ολοκλήρωση του έργου.

Επίσης ευχαριστίες στα Μέλη και προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυγόρου, ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στο μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αυγόρου και λειτουργό του Τμήματος Δημοσίων Έργων Ιάκωβο Πάππουλο, για το προσωπικό ενδιαφέρον και την έντονη προσπάθεια που κατέβαλε για ολοκλήρωση του έργου, στο οποίο παρουσιάστηκαν αντικειμενικές δυσκολίες και εμπόδια.

Τέλος, ευχαριστώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της τελετής εγκαινίων, καθώς και τους κατοίκους του Αυγόρου για τη διαχρονική κατανόηση και συνεργασία, απέναντι στην ταλαιπωρία που αναπόφευκτα δημιουργεί η εκτέλεση οποιουδήποτε έργου.

Καλορίζικος ο νέος δρόμος...